Práve čítate
Cvikla sezónne a lokálne na tri spôsoby

rikiki magazin jesen babsy jagusak cover predplatne

NAJNOVŠIE číslo čítajte aj ONLINE

Cvikla sezónne a lokálne na tri spôsoby

piknik vinohrady

Šéfkuchár Michal Kordoš pripravil v jesennom vydaní Rikiki rubriky SPOLU K STOLU tri chutné recepty s cviklou ako hlavnou ingredienciou. Lahodná cvikla sa dá kreatívne využiť v kuchyni pri príprave cviklovej polievky, netypického beet wellington aj cviklového koláča v prekvapivej kombinácii s kvalitnou čokoládou. Vyskúšajte recepty s cviklou aj u vás doma.

michal kordos vinohrady
Foto: Zuzana Gavulová

Cviklový krém

Potrebujeme:

(Na hrniec polievky)

  • 1 veľká cvikla
  • 1 biela cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • hrsť čerstvej šalvie
  • 2 l zeleninového vývaru
  • jablčný ocot
  • med
  • soľ
  • korenie
  • slnečnicový olej
  • kyslá smotana

Postup:

1. Scedený zeleninový vývar prelejeme do hrnca. Pridáme ošúpanú a na kocky nakrájanú cviklu. Vývar s cviklou varíme do mäkka – cvikla musí byť uvarená tak akurát, musí byť mäkká, ale zároveň nesmie stratiť svoju charakteristickú farbu, čo sa stane, keď ju varíte príliš dlho.

2. V samostatnom hrnci na oleji orestujeme cibuľu s cesnakom asi 10 minút na miernom ohni. Pridáme trochu medu a necháme skaramelizovať.

3. Zmes zalejeme uvarenou cviklou s vývarom. Prevaríme.

4. Pridáme šalviu a polievku do hladka rozmixujeme. Dochutíme soľou, korením, medom a jablčným octom. Podávame s lyžicou kyslej smotany, prípadne opečenou kváskovou hriankou.

Beet Wellington

Potrebujeme:

(Na 4 porcie)

  • 4 menšie cvikly
  • 2 pláty lístkového cesta
  • 2 PL ricotty
  • 100 g listového špenátu
  • 100 g hlivy
  • hrsť vlašských orechov
  • 2 šalotky
  • 1 strúčik cesnaku
  • hrsť čerstvého tymianu
  • hrsť čerstvej šalvie
  • 1 vajce
  • slnečnicový olej
  • soľ
  • korenie
beet welligton recept
Foto: Zuzana Gavulová

Postup:

1. Cviklu varíme v osolenej vode do mäkka. Následne necháme vychladnúť a ošúpeme ju.

2. Hlivu, šalotku, cesnak a vlašské orechy rozmixujeme do tuhej pasty. Túto pastu opekáme na oleji a pravidelne miešame, asi 5 – 10 minút. Necháme vychladnúť.

3. Do hubovej pasty primiešame ricottu, ochutíme soľou, korením a očistenými bylinkami. Dáme odstáť do chladničky aspoň na 30 minút.

4. Listový špenát sparíme vo vriacej vode asi na 20 sekúnd. Zlejeme a schladíme studenou vodou.

5. Ošúpanú vychladnutú cviklu obalíme v špenátových listoch a následne v hubovej paste. Takto zabalenú ju dáme znova do chladničky aspoň na 15 minút.

6. Vychladnutú obalenú cviklu zabalíme do lístkového cesta, ktoré mierne popicháme vidličkou a potrieme vyšlahaným vajíčkom. Posypeme troškou hrubej soli a pečieme na 200 °C asi 20 minút. Ihneď podávame.

Cviklovo-čokoládový koláč

Potrebujeme:

(Na 1 koláč)

  • 3 stredne veľké cvikly
  • 130 g hladkej múky
  • 25 g tmavého kakaa
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • štipka soli
  • 1 vajce
  • 125 g masla
  • 80 g javorového sirupu
  • 100 g medu
  • 1 vanilkový struk
  • 80 g kyslej smotany
  • 60 g horkej čokolády
cviklovo cokoladovy kolac
Foto: Zuzana Gavulová

Postup:

1. Rúru predohrejeme na 200 °C.

Čítajte tiež
pizza placky s kuracou pecienkou a slivkovou omackou

2. Cvikly popicháme vidličkou, zabalíme po jednom do alobalu a pečieme do mäkka asi hodinu.

3. Takto upečenú cviklu nastrúhame na najjemnejšej časti strúhadla.

4. Teplotu v rúre znížime na 175 °C. Podlhovastú formu vystelieme papierom na pečenie.

5. V miske preosejeme múku, kakao, sódu a soľ.

6. V samostatnej miske si vyšľaháme vajce, do ktorého postupne pridávame rozpustené maslo. Následne pridáme med, javorový sirup a vanilku. Vyšľaháme do jednotnej hmoty. Nakoniec pridáme nastrúhanú cviklu.

7. Suchú a tekutú časť postupne premiešame dokopy, dáme si pozor na hrudky. Vymiešame cesto, do ktorého dodatočne prilejeme kyslú smotanu. Znova premiešame a vylejeme do formy. Posypeme podrvenou čokoládou a pečieme asi 50 minút. Podávame s lyžicou kyslej smotany alebo šľahačky.

Vyskúšajte ďalšie chutné recepty z rubriky SPOLU K STOLU od šéfkuchára Michala Kordoša.

Zobraziť komentáre (0)

Pridajte komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Naspäť hore