Práve čítate
Skutočné kakao a jeho príbeh zo zákulisia

Skutočné kakao a jeho príbeh zo zákulisia

Kakao nie je «kokoa», ako ho rozlíšiť a aké sú jeho zdravotné benefity pre deti aj nás dospelých, sa dozviete v tomto rozhovore s Martinou Matejíčkovou, majiteľkou Kakaw Co+.

Využite 10 % zľavu s promokódom Rika10w na webe www.kakawcoplus.com a doprajte si prémiové kakaové produkty.

Kakaw Co+

Kakaw Co+

Kakaw Co+ je sociálny podnik, ktorý sa zaoberá výberom, priamym dovozom a distribúciou prémiového odrodového kakaa z Kolumbie na Slovensko. Spolupracuje so slovenskými chránenými dielňami a integračnými centrami, kde každé balenie kakawca dôsledne a s láskou zabalia ľudia s pracovným znevýhodnením. Toto výberové kakao pochádza z kolumbijských plantáží bývalých „cocaleros“, ktorí sú súčasťou kakaovej revolúcie. Farmári, s ktorými spolupracujú, vymenili pestovanie koky za odrodové kakao, ktoré ich oslobodilo od krutej chobotnice narco biznisu.

Aké účinky na zdravie môže mať pravé kakao?

Kakao je prírodným zdrojom obrovského množstva zdraviu prospešných látok. Vďaka vitamínom, minerálom, enzýmom a hlavne antioxidantom podporuje správne fungovanie imunity a kognitívnych schopností. Jeho vysoké množstvo magnézia je zdrojom energie, ale i dobrej nálady, pretože je aj spúšťačom endorfínov.

Niektoré štúdie ukazujú, že kakao by dokonca mohlo slúžiť na liečbu cukrovky, kardiovaskulárnych ochorení, pomáha pri problémoch s tlakom, ale aj pri depresiách. Nebude to náhoda, že siahneme práve po čokoláde vždy, keď máme jeden z tých horších dní, čo myslíte?

skutocne kakao kakaove boby
Výberové kakao, ktoré v Kakaw Co+ používajú, pochádza z kolumbijských plantáží.
Odkiaľ vlastne kakao pochádza?

Prvé zmienky o kakau nájdeme z oblasti dnešnej Latinskej Ameriky, kde ho poznali už za čias Mayov a Aztékov. Bol považovaný za nápoj Bohov. Málokto vie, že kakao je ovocie, ktoré rastie na stromoch vysokých aj 5 metrov. V jednom kakaovom struku môžeme nájsť približne 30 – 40 bôbov. Tie sa následne fermentujú, čím vzniká chuťový profil kakaa, ktorý je ovplyvnený aj sušením a pražením. Správne praženie je rovnako dôležité pre získanie čokoládovej chuti kakaového bôbu a zachovanie všetkých živín.

skutocne kakao Kakaw Co+
Farmári, s ktorými v Kakaw Co+ spolupracujú, vymenili pestovanie koky za odrodové kakao, ktoré ich oslobodilo od krutej chobotnice narco biznisu.
Spomínate pravé kakao, ale čo je to naozaj pravé kakao?

Pod pravé kakao sa zahŕňajú produkty z kakaových bôbov až po moment, keď je z kakaovej hmoty extrahované maslo a vznikajú tak dva produkty: kakaové maslo a zvyškový kakaový koláč alebo kakaová sušina, čo sa nazýva kokoa, nie kakao. Kokoa, teda odtučnený kakaový prášok, sa navyše často alkalizuje lúhom (uhličitan draselný), a tým sa jeho prirodzene kyslé pH stáva zásaditým a farba prášku výrazne stmavne. Takáto forma kakaa je ochudobnená o väčšinu výživových hodnôt, antioxidantov, a teda i celkovo zdravotných benefitov kakaa.

Čítajte tiež
maria cirova rodina deti manzel

Pravé kakao je hmota, ktorá vzniká zlisovaním kakaových bôbov, no nie je odtučnená ani alkalizovaná, a tak si zachováva svoje takmer zázračné účinky. Farba kakaa je prirodzene svetlohnedá, teda pravidlo, že čím je kakaový prášok alebo čokoláda tmavšia, tým je kvalitnejšia, je veľmi mätúce.

Alkalizáciou, žiaľ, nastáva úplná zmena molekúl a biochemického zloženia kakaa. Z nutrične veľmi bohatej kakaovej hmoty s veľkým množstvom antioxidantov sa zmení na výrazne ochudobnený kakaový prášok, ktorý môže byť pre naše telo dokonca agresívnym alergénom, a to najmä v kombinácii s bielym cukrom.

Kakaový prášok Kakaw Co+
V Kakaw Co+ ponúkajú len originálne kakao v 100 % kvalite, bez konzervantov, chemických prísad alebo cukru.
Sú to veľmi zaujímavé informácie, o ktorých mnohí z nás doposiaľ vôbec nevedeli. Kde by sme vedeli toto originálne kakao nájsť a ako ho treba konzumovať?

Tak musíme povedať, že my v Kakaw Co+ ponúkame len originálne kakao v 100 % kvalite, bez konzervantov, chemických prísad alebo cukru. Na sladenie používame výlučne tradičné kolumbijské sladidlo zvané „panela“, je to nerafinovaná šťava z cukrovej trstiny a sladíme spôsobom, aby 70 % produktu tvorilo kakao alebo čokoláda. Pravidlo 70 % musí byť dodržané práve preto, aby naši zákazníci popri pôžitku z výnimočnej chuti kakaových produktov mohli aj profitovať z jeho výnimočných zdravotných benefitov.

Využite 10 % zľavu s promokódom Rika10w na webe www.kakawcoplus.com a doprajte si prémiové kakaové produkty.

Zobraziť komentáre (0)

Pridajte komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Naspäť hore