TED talks o jedle
Drobná zmena, milí rodičia – seriály a filmy budeme striedať s výberom videí z TED-u, čo je skratka pre Technology, Education and Design – čiže svetová dielňa mozgov, ktorá šíri jednoduché i geniálne myšlienky a nápady. Nezabudnite si k tomu pripraviť niečo (ne)zdravo chutne rozvoniavajúce.
Prečo miznú včely?
Etnomologička z Minnesotskej univerzity Marla Spivaková miluje včely a ľutuje, že sa nesprávame tak ako tento sociálny hmyz. Odhadom celá jedna tretina všetkých plodín na našich stoloch vďačí za svoju existenciu včelám. Žiaľ, včelstvá miznú po miliónoch, a nám to stále nedochádza. Jar je ideálnym obdobím, ako pomôcť týmto neúnavným opeľovačom. Každý z nás má možnosť jednoduchým, zdravým a prirodzeným spôsobom nakŕmiť týchto malých bzučiakov. Ako na to, vám prezradí Marla… už keď ich okrádame, tak im niečo aspoň vráťme.
Titulky v slovenčine
O špagetovej omáčke
Malcolm Gladwell je správny röntgenový týpek. Vidí totiž pod povrch vecí a netradičným spôsobom spísal zatiaľ päť New York Times bestsellerov. Je spoluzakladateľom podcastového šúdia Pushkin Industries, ktoré má v logu autoportrét slávneho ruského básnika, čo už samo osebe svedčí o nezvyčajnej osobitosti vnímania súvislostí. Na príklade americkej špagetovej omáčky vám s kamennou tvárou vysvetlí podivuhodnosti potravinárskeho priemyslu pri skúmaní našich chuťových rozhodovacích schopností, čím chaos povýši na pravidlo.
Titulky v slovenčine
Čo sa deje vo vašom mozgu, keď ochutnáte jedlo
Camilla Arndal Andersenová, dánska neurovedkyňa z DuPont Nutrition & Biosciences, pokusmi na vlastnom manželovi a iných dobrovoľníkoch, dokazuje, čo všetko sa deje v našom mozgu ochutnávaním jedla. Zdá sa, že okrem piatich známych základných chutí existujú aj ďalšie, a je len otázkou času, kedy budú objavené. Naše neuroreakcie na rôzne chute a vône sa v budúcnosti stanú základom pre produkciu zdravších potravín. Stručne povedané – ako sa napchávať i maškrtiť a pritom nepribrať – diétam zvoní umieračik.
Titulky v češtine