veganske speciality recept cviklova polievka

Vegánske recepty I: Polievka a tatarák z cvikly pečenej v soľnej kruste

1 zdieľaní
1
0

Michal Kordoš prijal pozvanie do vegánskej rodiny Barbory „Rebarbory“ Kyškovej Drahovskej. Kým sme sa my rozprávali s Rebarborou, Michal zatiaľ vykúzlil takúto vegánsku špecialitu. Pripraviť si ju môžete aj vy doma. Celý vegánsky recept nájdete nižšie.

kuchar michal kordos varenie doma

Ingrediencie:

  • 2 čerstvé cvikly
  • 1 sterilizovaný cícer
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 šalotka
  • 2 PL melasy
  • 50 g šošovice beluga
  • 1 čerstvé tofu
  • 1 PL tekvicového oleja
  • 1 citrón
  • 500 g soli  
  • 4 PL hladkej múky
  • korenie podľa potreby
  • pažítka podľa potreby
veganske recepty veganstvo

Postup:

1. Cviklu neumývame, ale rovno obalíme v soľnom cestíčku v nasledujúcom bode. 

2. Na soľné cestíčko si zmiešame soľ, vodu z cícera a hladkú múku. Vymiešame do jednotnej pasty. 

3. Cviklu dôkladne obalíme v cestíčku, vložíme do malého hlbšieho pekáča vystlaného papierom na pečenie a pečieme na 160 °C dve až tri hodiny v závislosti od veľkosti cvikly. 

4. Medzitým si pripravíme základ zo šošovice. Tú si ideálne namočíme deň vopred. Vložíme ju do hrnca, zalejeme vodou tak, aby bol okraj približne 3 cm nad šošovicou. Pridáme lyžicu melasy a soľ, varíme do mäkka, až kým sa voda nezvarí do hustého sirupu. 

5. Zliaty cícer uložíme na plech s papierom na pečenie a pečieme spolu s cviklou do zlatista. 

6. Upečenú cviklu zbavíme krusty a ošúpeme. Dve tretiny nakrájame na väčšie kúsky, prevaríme so šalotkou v zeleninovom vývare. Rozmixujeme do hladka, dochutíme melasou, soľou a citrónom. 

7. Zvyšnú cviklu nakrájame na čo najmenšie kocky – použijeme ju ako tatarák a pevný základ do polievky spolu s tekvicovým olejom. 

8. Do polievkového taniera vrstvíme nakrájanú cviklu, beluga šošovicu, čerstvé tofu a chrumkavý cícer. Zalejeme cviklovým krémom, posypeme pažítkou a podávame. 

1 zdieľaní
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

TIEŽ SA VÁM BUDE PÁČIŤ