Práve čítate
Vianočné menu podľa výživovej poradkyne Mirky Luberdovej
MAGAZÍN MODERNÉHO RODIČA
Tmavý režim Svetlý režim

Vianočné menu podľa výživovej poradkyne Mirky Luberdovej

adelka s izabelkou
denisa lipovska mirka luberdova
vianocne menu
vianocna kapustnica adela lipovska
krajanie vianocneho sobika +8
Zobraziť galériu
denisa lipovska mirka luberdova

Malí adepti výživového poradenstva Adelka s Izabelkou boli báječnými ingredienciami v kuchyni MIRKY LUBERDOVEJ. Detskou dušou i vareškou vyčarili slastne rozvoniavajúceho vianočného sobíka. Spoluzakladateľka detského centra Happy Bee DENISA LIPOVSKÁ aj s Mirkou mali čo robiť, aby sa vyrovnali kuchárskemu umeniu svojich dcérok. Hlavný ochutnávač Dáriusko potvrdil, že vianočné menu chce zmenu – varte a pečte len s deťmi, vždy vám bude chutiť. Vyskúšajte aj vy doma s deckami lahodné recepty a maškrtnými jazýčkami overené dobroty!

Pohánkový čoko-orechový koláč

  • 40 g pohánkovej múky
  • 1 očistený vanilínový struk
  • štipka morskej soli
  • 4 vajíčka
  • 4 lyžice trstinového práškového cukru
  • 30 g klasického trstinového cukru (môžete vynechať)
  • 100 g tmavej 70 % čokolády
  • 100 g masla
  • 60 g pekanových orechov (akýchkoľvek)
  • prášok do pečiva z vínneho kameňa
mirka luberdova dcera
  1. Orechy opečieme nasucho na panvici zhruba 5 minút. Potom ich trením pomocou kuchynskej utierky alebo papierových utierok zbavíme šupky, ak majú. Očistené orechy rozmixujeme v mixéri na suché mixovanie. Horkú čokoládu roztopíme nad horúcou parou.
  2. Vajíčka rozdelíme na žĺtky a bielky.
  3. Bielky vyšľaháme do hustého snehu spolu s postupne pridaným práškovým cukrom. Našla som aj trstinový práškový cukor. Do roztopenej vychladenej zmesi pridáme žĺtky zmiešané so zvyšným cukrom. 
  4. Ak sa rozhodnete korpus prekrojiť a natrieť ešte džemom, nie je nutné pridávať ďalší cukor, ak nie ste na príliš sladké. Vajíčka by mali byť izbovej teploty, aby sa nezrazili. Dochutíme vanilkou. Pridáme roztopené maslo, všetko zľahka premiešame. Pomaly primiešavame pohánkovú múku zmiešanú s práškom do pečiva a pomleté orechy. Zmes vymiešame úplne do hladka. Ako posledné jemne do zmesi zamiešame sneh.
  5. Pečieme na 170 stupňov vo vymastenej forme. Nepečie sa dlho, zhruba 30 minút, kým sa nám neprestane v strede lepiť drevené špáradlo.

Vianočná kapustnica

  • 300g kyslej kapusty
  • 2 veľké mrkvy
  • 100 g adzuki fazule
  • 2 cesnakové strúčiky
  • 1/2 zeleru
  • sušené slivky
  • 2 petržleny
  • bobkový list
  • čerstvý zázvor
  • 3 – 4 lyžice paradajkového pretlaku alebo kečup
  • riasa kombu
  • zmes hríbov
  • ligurček
  • morská soľ
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 liter zeleninového vývaru
vianocna kapustnica adela lipovska
  1. V jednom hrnci si dáme do mäkka variť adzuki fazuľu so štipkou soli, riasou kombu a bobkovým listom.
  2. Na rozpálenom oleji si osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Potom pridáme očistenú a postrúhanú mrkvu, zeler aj petržlen. Do tejto polievky odporúčam všetku zeleninu postrúhať, lepšie pustí sladkú chuť.
  3. Celú zmes za stáleho miešania opražíme a pridáme pretlačený cesnak. Do zmesi si pridáme kyslú kapustu a zalejeme zeleninovým vývarom. Pridáme ligurček a prikryté všetko varíme.
  4. Hríby si zalejeme v hrnčeku horúcou vodou a necháme napučať.
  5. Potom ich bez tej vody pridáme spolu s udusenou adzuki fazuľkou. Prihodíme za hrsť sušených sliviek, paradajkový pretlak a za prst čerstvého očisteného zázvoru. Všetko necháme spolu variť ešte asi hodinu. Aj pri tejto polievke platí pravidlo, že na druhý deň chutí lepšie.

Placky z gréckeho jogurtu

  • 200 g gréckeho jogurtu
  • 450 g hladkej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva z vínneho kameňa
  • 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 lyžica cukru
  • 2 lyžice ghee masla
  • 100 g vlažnej vody 
placky z greckeho jogurtu
  1. Vo väčšej miske zmiešame všetky ingrediencie, okrem soli, s väčšou časťou vody. Cesto dôkladne hnietime ručne, alebo za pomoci kuchynského robota. Bude dosť lepivé a redšie.
  2. Podľa potreby dopĺňame vodou. Keď sa cesto odlepuje od stien misky, pridáme soľ a ešte dôkladne prepracujeme.
  3. Hotové cesto necháme v mise, ktorú prekryjeme potravinárskou fóliou a odložíme do vypnutej rúry fermentovať na 8 – 12 hodín.
  4. Následne oddelíme z cesta kus vo veľkosti malého jabĺčka a na jemne pomúčenej doske vyvaľkáme placku. Opečieme na panvici s ghee maslom z oboch strán. Placky môžeme potrieť pretlačeným cesnakom
Zobraziť komentáre (0)

Pridajte komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Naspäť hore