Recept na pizza placky v troch chuťových variáciách
Michal prechováva vášeň k jedlu od detstva. Bol prvým slovenským…
Šéfkuchár Michal Kordoš pripravil v letnom vydaní rubriky SPOLU K STOLU pizza placky v troch rôznych chuťových variáciách. Vyskúšajte aj u vás doma osvedčený recept na pizza placky a dotvorte si ich podľa chuti.
Recept na pizza placky
- 250 ml vlažnej vody
- 1 ČL sušeného droždia
- 1 ČL cukru
- 1 ČL soli
- 300 g hladkej múky
- V miske rozmiešame vodu, droždie a cukor. Necháme odstáť 5 minút.
- Dáme dokopy múku a soľ. K tejto zmesi postupne prilievame vodu s droždím a vymiešame až do elastického cesta, ktoré sa nelepí.
- Cesto pomúčime, zakryjeme a necháme nakysnúť asi 30 minút.
- Z cesta vytvoríme štyri menšie bochníky, ktoré necháme dodatočne nakysnúť. Vyformujeme tenké pizza placky, ktoré upečieme v pizza peci, prípadne v rúre alebo grile na pizza kameni pri teplote čo najbližšie 300 °C.
1. Kuracia pečienka, slivková omáčka
- 500 g kuracích pečienok
- 1 PL slivkového džemu
- 1 strúčik cesnaku
- 1 PL olivového oleja
- 1 ČL worcesterskej omáčky
- čerstvý tymian
- vyzreté paradajky
- čerstvý šalát
- červená cibuľa
- soľ
- korenie
- Kuracie pečienky očistíme a namarinujeme v omáčke zo slivkového džemu, worcesterskej omáčky, olivového oleja, tymianu, pretlačeného cesnaku, soli a korenia aspoň 3 hodiny.
- Pečienky po marinovaní napicháme na špajle a grilujeme do zlatista.
- Ugrilované pečienky ukladáme na pizza placku spolu s čerstvými paradajkami, listovým šalátom, cibuľkou a kvapkou olivového oleja.
2. Grilovaná broskyňa a melón, bryndza, hľuzovka
- 2 broskyne
- miska červeného melóna
- 200 g bryndze
- 100 g smotanového jogurtu
- hrsť medvedieho cesnaku
- reďkovkové klíčky
- čerstvá čierna hľuzovka
- soľ
- korenie
- Broskyne vykôstkujeme, nakrájame na menšie mesiačiky a spolu s kockami melóna grilujeme na miernom ohni do zlatista, kým nezačnú karamelizovať.
- Smotanový jogurt rozmixujeme spolu s medvedím cesnakom, soľou a korením.
- Na pizza placky ukladáme grilovaný melón a broskyne, reďkovkové klíčky a s jogurtovým dresingom. Dozdobíme nastrúhanou čiernou hľuzovkou.
3. Karamelizovaná biela čokoláda, jahody, pistácie, tvaroh
- 500 g jahôd
- 200 g farmárskeho tvarohu
- 100 g bielej čokolády
- hrsť lúpaných pistácií
- 1 PL cukru
- 1 vanilkový struk
- 1 ČL citrónovej šťavy
- lístky čerstvej mäty a medovky
- Polovicu jahôd nakrájame na kocky a uvaríme s cukrom, troškou vody a vanilkou do mäkka. Následne rozmixujeme do konzistencie sirupu, dochutíme citrónovou šťavou.
- Bielu čokoládu rozlámeme na zapekaciu misu a pečieme hodinu na 140 °C. Každých desať minút ju dôkladne premiešame. Po upečení necháme dobre vychladnúť, ideálne v chladničke, aby stvrdla a dala sa strúhať.
- Na pizza placku rozotrieme jahodový základ, uložíme kúsky čerstvých jahôd a rozdrobený tvaroh. Posypeme nasekanými pistáciami a nastrúhanou karamelizovanou bielou čokoládou. Dozdobíme lístkami mäty a medovky.
Vyskúšajte ďalšie recepty z našej rubriky SPOLU K STOLU od šéfkuchára Michala Kordoša.
Michal prechováva vášeň k jedlu od detstva. Bol prvým slovenským stážistom v Nome v Kodani – svojho času najlepšej reštaurácii sveta. Pracoval s tými najlepšími v Dánsku, vo Francúzsku aj na Islande. Baví ho škandinávsky štýl varenia. Má rád sezónne suroviny, prirodzenosť, dôraz na čistú naturálnu chuť, skrátka nič nepredstierať. Úprimnosť jednoducho chutí. Kúsok z jeho kuchyne môžete ochutnať napríklad prostredníctvom zážitkových domácich varení, ktorým sa venuje. Každoročne tiež organizuje benefičnú pop-up večeru, na ktorej spolu s ďalšími slovenskými šéfkuchármi varia pre hostí degustačnú večeru na podporu programu Tvoj Buddy.