Práve čítate
Recept na pizza placky v troch chuťových variáciách

rikiki magazin jesen babsy jagusak cover predplatne

NAJNOVŠIE číslo čítajte aj ONLINE

Recept na pizza placky v troch chuťových variáciách

pizza placky s kuracou pecienkou a slivkovou omackou

Šéfkuchár Michal Kordoš pripravil v letnom vydaní rubriky SPOLU K STOLU pizza placky v troch rôznych chuťových variáciách. Vyskúšajte aj u vás doma osvedčený recept na pizza placky a dotvorte si ich podľa chuti.

michal kordos
Šéfkuchár Michal Kordoš. Foto: Zuzana Gavulová

Recept na pizza placky

  • 250 ml vlažnej vody
  • 1 ČL sušeného droždia
  • 1 ČL cukru
  • 1 ČL soli
  • 300 g hladkej múky
cesto
Pizza placky. Foto: Zuzana Gavulová
  1. V miske rozmiešame vodu, droždie a cukor. Necháme odstáť 5 minút.
  2. Dáme dokopy múku a soľ. K tejto zmesi postupne prilievame vodu s droždím a vymiešame až do elastického cesta, ktoré sa nelepí.
  3. Cesto pomúčime, zakryjeme a necháme nakysnúť asi 30 minút.
  4. Z cesta vytvoríme štyri menšie bochníky, ktoré necháme dodatočne nakysnúť. Vyformujeme tenké pizza placky, ktoré upečieme v pizza peci, prípadne v rúre alebo grile na pizza kameni pri teplote čo najbližšie 300 °C.

1. Kuracia pečienka, slivková omáčka

  • 500 g kuracích pečienok
  • 1 PL slivkového džemu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 ČL worcesterskej omáčky
  • čerstvý tymian
  • vyzreté paradajky
  • čerstvý šalát
  • červená cibuľa
  • soľ
  • korenie
pizza placky s kuracou pecienkou a slivkovou omackou
Pizza placky s kuracou pečienkou, slivkovou omáčkou. Foto: Zuzana Gavulová
  1. Kuracie pečienky očistíme a namarinujeme v omáčke zo slivkového džemu, worcesterskej omáčky, olivového oleja, tymianu, pretlačeného cesnaku, soli a korenia aspoň 3 hodiny.
  2. Pečienky po marinovaní napicháme na špajle a grilujeme do zlatista.
  3. Ugrilované pečienky ukladáme na pizza placku spolu s čerstvými paradajkami, listovým šalátom, cibuľkou a kvapkou olivového oleja.

2. Grilovaná broskyňa a melón, bryndza, hľuzovka

  • 2 broskyne
  • miska červeného melóna
  • 200 g bryndze
  • 100 g smotanového jogurtu
  • hrsť medvedieho cesnaku
  • reďkovkové klíčky
  • čerstvá čierna hľuzovka
  • soľ
  • korenie
pizza placky hluzovka broskyna bryndza
Pizza placky s grilovanou broskyňou a melónom, bryndzou, hľuzovkou. Foto: Zuzana Gavulová
  1. Broskyne vykôstkujeme, nakrájame na menšie mesiačiky a spolu s kockami melóna grilujeme na miernom ohni do zlatista, kým nezačnú karamelizovať.
  2. Smotanový jogurt rozmixujeme spolu s medvedím cesnakom, soľou a korením.
  3. Na pizza placky ukladáme grilovaný melón a broskyne, reďkovkové klíčky a s jogurtovým dresingom. Dozdobíme nastrúhanou čiernou hľuzovkou.

3. Karamelizovaná biela čokoláda, jahody, pistácie, tvaroh

  • 500 g jahôd
  • 200 g farmárskeho tvarohu
  • 100 g bielej čokolády
  • hrsť lúpaných pistácií
  • 1 PL cukru
  • 1 vanilkový struk
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • lístky čerstvej mäty a medovky
pizza placky cokolada jahody pistacie
Pizza placky s karamelizovanou bielou čokoládou, jahodami, pistáciami, tvarohom. Foto: Zuzana Gavulová
  1. Polovicu jahôd nakrájame na kocky a uvaríme s cukrom, troškou vody a vanilkou do mäkka. Následne rozmixujeme do konzistencie sirupu, dochutíme citrónovou šťavou.
  2. Bielu čokoládu rozlámeme na zapekaciu misu a pečieme hodinu na 140 °C. Každých desať minút ju dôkladne premiešame. Po upečení necháme dobre vychladnúť, ideálne v chladničke, aby stvrdla a dala sa strúhať.
  3. Na pizza placku rozotrieme jahodový základ, uložíme kúsky čerstvých jahôd a rozdrobený tvaroh. Posypeme nasekanými pistáciami a nastrúhanou karamelizovanou bielou čokoládou. Dozdobíme lístkami mäty a medovky.

Vyskúšajte ďalšie recepty z našej rubriky SPOLU K STOLU od šéfkuchára Michala Kordoša.

Zobraziť komentáre (0)

Pridajte komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Naspäť hore