Práve čítate
Tradičné jedlá na ázijský spôsob: Ryžový nákyp s kokosovým mliekom
MAGAZÍN MODERNÉHO RODIČA
Tmavý režim Svetlý režim

Tradičné jedlá na ázijský spôsob: Ryžový nákyp s kokosovým mliekom

ryzovy nakyp recept

Michal Kordoš privítal v zimnom vydaní rubriky SPOLU K STOLU vo svojej novej zelenej kuchyni jedného z najlepších šéfkuchárov na Slovensku – Tomáša Lysého. Spoločne pripravovali typický jesenno-zimný pokrm – kačku s kapustou, no netradične na ázijský spôsob, a so stereotypmi zo školskej kuchyne opradeným ryžovým nákypom z kokosového mlieka.

michal kordos
Foto: Klaudia Poloncová

Ryžový nákyp s kokosovým mliekom

Potrebujeme:

(na 1 pekáč)

  • 400 g risotto (alebo guľatozrnnej) ryže
  • 400 g kokosového mlieka
  • 1 lusk vanilky alebo 1 vanilkový cukor
  • 4 žĺtka
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 100 ml javorového sirupu

Voliteľné:

  • roztopená biela čokoláda
  • ovocný sorbet
michal kordos ryzovy nakyp
Foto: Klaudia Poloncová

Postup:

Ryžu dáme do misky a premyjeme studenou vodou raz alebo dvakrát. Preložíme ju do hrnca spolu s kokosovým mliekom a vanilkou. Dolejeme asi 400 ml vody. Za občasného miešania varíme a v prípade potreby dolejeme vodou, až kým nedosiahneme konzistenciu krémového risotta, ryža je tak z dvoch tretín hotová. Takto uvarenú ju necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Môžeme tomu pomôcť tak, že ju sem-tam premiešame.

Akonáhle je ryža vychladená, pridáme do nej javorový sirup, prášok do pečiva a žĺtka. Dôkladne zamiešame, preložíme na hlbší terinový pekáč vystlaný papierom na pečenie. Do zlatista pečieme 40 až 50 minút.

Po upečení necháme nákyp mierne odstáť, asi 10 až 15 minút. Podávame ho s roztopenou bielou čokoládou prípadne kyslejším ovocným sorbetom.

Zobraziť komentáre (0)

Pridajte komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Naspäť hore