Tradičné jedlá na ázijský spôsob: Ryžový nákyp s kokosovým mliekom

3 zdieľaní
3
0

Michal Kordoš privítal v zimnom vydaní rubriky SPOLU K STOLU vo svojej novej zelenej kuchyni jedného z najlepších šéfkuchárov na Slovensku –Tomáša Lysého. Spoločne pripravovali typický jesenno-zimný pokrm – kačku s kapustou, no netradične na ázijský spôsob, a so stereotypmi zo školskej kuchyne opradeným ryžovým nákypom z kokosového mlieka.

Ryžový nákyp s kokosovým mliekom

Potrebujeme:

(na 1 pekáč)

  • 400 g risotto (alebo guľatozrnnej) ryže
  • 400 g kokosového mlieka
  • 1 lusk vanilky alebo 1 vanilkový cukor
  • 4 žĺtka
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 100 ml javorového sirupu

Voliteľné:

  • roztopená biela čokoláda
  • ovocný sorbet

Postup:

Ryžu dáme do misky a premyjeme studenou vodou raz alebo dvakrát. Preložíme ju do hrnca spolu s kokosovým mliekom a vanilkou. Dolejeme asi 400 ml vody. Za občasného miešania varíme a v prípade potreby dolejeme vodou, až kým nedosiahneme konzistenciu krémového risotta, ryža je tak z dvoch tretín hotová. Takto uvarenú ju necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Môžeme tomu pomôcť tak, že ju sem-tam premiešame.

Akonáhle je ryža vychladená, pridáme do nej javorový sirup, prášok do pečiva a žĺtka. Dôkladne zamiešame, preložíme na hlbší terinový pekáč vystlaný papierom na pečenie. Do zlatista pečieme 40 až 50 minút.

Po upečení necháme nákyp mierne odstáť, asi 10 až 15 minút. Podávame ho s roztopenou bielou čokoládou prípadne kyslejším ovocným sorbetom.

3 zdieľaní
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

TIEŽ SA VÁM BUDE PÁČIŤ