Práve čítate
Tradičné jedlá na ázijský spôsob: Bao “Kačka s kapustou”

Tradičné jedlá na ázijský spôsob: Bao “Kačka s kapustou”

bao kacka s kapustou recept

Michal Kordoš privítal v zimnom vydaní rubriky SPOLU K STOLU vo svojej novej zelenej kuchyni jedného z najlepších šéfkuchárov na Slovensku – Tomáša Lysého. Spoločne pripravovali typický jesenno-zimný pokrm – kačku s kapustou, no netradične na ázijský spôsob, a so stereotypmi zo školskej kuchyne opradeným ryžovým nákypom z kokosového mlieka.

Bao “Kačka s kapustou”

Potrebujeme:

(na 4 porcie)

  • 8 bao žemličiek (dostať chladené alebo mrazené)
  • 2 kačacie prsia
  • 1 mandarínka
  • 1/3 malej hlávky červenej kapusty
  • 6 sušených sliviek
  • 300 ml portského vína
  • 1 PL sójovej omáčky
  • 2 PL javorového sirupu
  • 1 ČL čerstvého zázvoru
  • 1 PL perníkového korenia
  • 1 jarná cibuľka
  • 1 citrón
  • soľ
  • korenie

Voliteľné:

  • čierna hľuzovka
  • čierny sezam
michal kordos tomas lysy
Foto: Klaudia Poloncová

Postup:

Predtým, ako kačacie prsia namarinujeme, očistíme ich, osušíme a kožu narežeme mriežkovým vzorom, aby sa nám dobre prepiekla a aby sa marináda dostala čo najhlbšie. Na marinádu zmiešame perníkové korenie, polovicu javorového sirupu, nastrúhaný čerstvý zázvor, nastrúhanú kôru z polky mandarínky a sójovú omáčku. Touto pastou potom kačacie prsia potrieme, ak je treba, pastu vmasírujeme aj do zárezov. Takto ich dáme do chladničky marinovať nezakryté aspoň na dve hodiny, ideálne na noc.

Po marinovaní kačacie prsia opečieme. Predtým než začneme, rozohrejeme rúru na 190 °C. Budeme v nej dopekať kačacie prsia, preto je potrebné pripraviť si aj panvicu vhodnú na pečenie, prípadne pekáč, do ktorého prsia preložíme. Panvicu si rozohrejeme na stredný stupeň intenzity. Opekáme najprv stranu s kožou. Aspoň na minútu prsia pritlačíme k panvici, aby sa koža rovnomerne opiekla. Akonáhle je koža opečená do zlatista, zlejeme ochutenú vypečenú masť do samostatnej misky, prsia obrátime kožou nahor a dáme piecť do rúry. V závislosti od veľkosti pŕs pečieme 8 až 12 minút.

Kým sa prsia pečú, pripravíme si pyré z červenej kapusty. Hlávku nakrájame na jemno a orestujeme ju na vypečenej masti, ktorú sme zliali, asi 5 až 7 minút. Pridáme soľ, korenie a javorový sirup, dôkladne premiešame a necháme jemne skaramelizovať. Následne pridáme sušené slivky a portské víno, necháme zvariť na polovicu.

Ak sú prsia dostatočne prepečené, vyberieme ich z rúry a necháme mierne odpočinúť. Zatiaľ si rozmixujeme do hladka kapustu, ktorú sme si predtým pripravili. Mala by byť sladko-kyslá, a teda ak je potrebné, dochutíme ju javorovým sirupom a citrónovou šťavou.

Čítajte tiež
skystalizovany med

V naparovačke alebo v naparovacej vložke do hrnca si teraz naparíme bao žemličky. Pod žemličky dáme papier na pečenie, aby sa nám neprilepili, keďže naparené sú veľmi delikátne. Naparujeme ich približne 3 až 5 minút.

Naparené bao žemličky naplníme kapustovým pyré, na plátky nakrájanými kačacími prsiami, výpekom, na jemno nasekanou jarnou cibuľkou, čiernym sezamom a pokojne aj nastrúhanou čiernou hľuzovkou.

Zobraziť komentáre (0)

Pridajte komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Naspäť hore