Cvikla sezónne a lokálne na tri spôsoby
Michal prechováva vášeň k jedlu od detstva. Bol prvým slovenským…
Šéfkuchár Michal Kordoš pripravil v jesennom vydaní Rikiki rubriky SPOLU K STOLU tri chutné recepty s cviklou ako hlavnou ingredienciou. Lahodná cvikla sa dá kreatívne využiť v kuchyni pri príprave cviklovej polievky, netypického beet wellington aj cviklového koláča v prekvapivej kombinácii s kvalitnou čokoládou. Vyskúšajte recepty s cviklou aj u vás doma.
Cviklový krém
Potrebujeme:
(Na hrniec polievky)
- 1 veľká cvikla
- 1 biela cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- hrsť čerstvej šalvie
- 2 l zeleninového vývaru
- jablčný ocot
- med
- soľ
- korenie
- slnečnicový olej
- kyslá smotana
Postup:
1. Scedený zeleninový vývar prelejeme do hrnca. Pridáme ošúpanú a na kocky nakrájanú cviklu. Vývar s cviklou varíme do mäkka – cvikla musí byť uvarená tak akurát, musí byť mäkká, ale zároveň nesmie stratiť svoju charakteristickú farbu, čo sa stane, keď ju varíte príliš dlho.
2. V samostatnom hrnci na oleji orestujeme cibuľu s cesnakom asi 10 minút na miernom ohni. Pridáme trochu medu a necháme skaramelizovať.
3. Zmes zalejeme uvarenou cviklou s vývarom. Prevaríme.
4. Pridáme šalviu a polievku do hladka rozmixujeme. Dochutíme soľou, korením, medom a jablčným octom. Podávame s lyžicou kyslej smotany, prípadne opečenou kváskovou hriankou.
Beet Wellington
Potrebujeme:
(Na 4 porcie)
- 4 menšie cvikly
- 2 pláty lístkového cesta
- 2 PL ricotty
- 100 g listového špenátu
- 100 g hlivy
- hrsť vlašských orechov
- 2 šalotky
- 1 strúčik cesnaku
- hrsť čerstvého tymianu
- hrsť čerstvej šalvie
- 1 vajce
- slnečnicový olej
- soľ
- korenie
Postup:
1. Cviklu varíme v osolenej vode do mäkka. Následne necháme vychladnúť a ošúpeme ju.
2. Hlivu, šalotku, cesnak a vlašské orechy rozmixujeme do tuhej pasty. Túto pastu opekáme na oleji a pravidelne miešame, asi 5 – 10 minút. Necháme vychladnúť.
3. Do hubovej pasty primiešame ricottu, ochutíme soľou, korením a očistenými bylinkami. Dáme odstáť do chladničky aspoň na 30 minút.
4. Listový špenát sparíme vo vriacej vode asi na 20 sekúnd. Zlejeme a schladíme studenou vodou.
5. Ošúpanú vychladnutú cviklu obalíme v špenátových listoch a následne v hubovej paste. Takto zabalenú ju dáme znova do chladničky aspoň na 15 minút.
6. Vychladnutú obalenú cviklu zabalíme do lístkového cesta, ktoré mierne popicháme vidličkou a potrieme vyšlahaným vajíčkom. Posypeme troškou hrubej soli a pečieme na 200 °C asi 20 minút. Ihneď podávame.
Cviklovo-čokoládový koláč
Potrebujeme:
(Na 1 koláč)
- 3 stredne veľké cvikly
- 130 g hladkej múky
- 25 g tmavého kakaa
- 1 ČL sódy bikarbóny
- štipka soli
- 1 vajce
- 125 g masla
- 80 g javorového sirupu
- 100 g medu
- 1 vanilkový struk
- 80 g kyslej smotany
- 60 g horkej čokolády
Postup:
1. Rúru predohrejeme na 200 °C.
2. Cvikly popicháme vidličkou, zabalíme po jednom do alobalu a pečieme do mäkka asi hodinu.
3. Takto upečenú cviklu nastrúhame na najjemnejšej časti strúhadla.
4. Teplotu v rúre znížime na 175 °C. Podlhovastú formu vystelieme papierom na pečenie.
5. V miske preosejeme múku, kakao, sódu a soľ.
6. V samostatnej miske si vyšľaháme vajce, do ktorého postupne pridávame rozpustené maslo. Následne pridáme med, javorový sirup a vanilku. Vyšľaháme do jednotnej hmoty. Nakoniec pridáme nastrúhanú cviklu.
7. Suchú a tekutú časť postupne premiešame dokopy, dáme si pozor na hrudky. Vymiešame cesto, do ktorého dodatočne prilejeme kyslú smotanu. Znova premiešame a vylejeme do formy. Posypeme podrvenou čokoládou a pečieme asi 50 minút. Podávame s lyžicou kyslej smotany alebo šľahačky.
Vyskúšajte ďalšie chutné recepty z rubriky SPOLU K STOLU od šéfkuchára Michala Kordoša.
Michal prechováva vášeň k jedlu od detstva. Bol prvým slovenským stážistom v Nome v Kodani – svojho času najlepšej reštaurácii sveta. Pracoval s tými najlepšími v Dánsku, vo Francúzsku aj na Islande. Baví ho škandinávsky štýl varenia. Má rád sezónne suroviny, prirodzenosť, dôraz na čistú naturálnu chuť, skrátka nič nepredstierať. Úprimnosť jednoducho chutí. Kúsok z jeho kuchyne môžete ochutnať napríklad prostredníctvom zážitkových domácich varení, ktorým sa venuje. Každoročne tiež organizuje benefičnú pop-up večeru, na ktorej spolu s ďalšími slovenskými šéfkuchármi varia pre hostí degustačnú večeru na podporu programu Tvoj Buddy.