Tradičné jedlá na ázijský spôsob: Ryžový nákyp s kokosovým mliekom
Michal prechováva vášeň k jedlu od detstva. Bol prvým slovenským…
Michal Kordoš privítal v zimnom vydaní rubriky SPOLU K STOLU vo svojej novej zelenej kuchyni jedného z najlepších šéfkuchárov na Slovensku – Tomáša Lysého. Spoločne pripravovali typický jesenno-zimný pokrm – kačku s kapustou, no netradične na ázijský spôsob, a so stereotypmi zo školskej kuchyne opradeným ryžovým nákypom z kokosového mlieka.
Ryžový nákyp s kokosovým mliekom
Potrebujeme:
(na 1 pekáč)
- 400 g risotto (alebo guľatozrnnej) ryže
- 400 g kokosového mlieka
- 1 lusk vanilky alebo 1 vanilkový cukor
- 4 žĺtka
- 1/2 prášku do pečiva
- 100 ml javorového sirupu
Voliteľné:
- roztopená biela čokoláda
- ovocný sorbet
Postup:
Ryžu dáme do misky a premyjeme studenou vodou raz alebo dvakrát. Preložíme ju do hrnca spolu s kokosovým mliekom a vanilkou. Dolejeme asi 400 ml vody. Za občasného miešania varíme a v prípade potreby dolejeme vodou, až kým nedosiahneme konzistenciu krémového risotta, ryža je tak z dvoch tretín hotová. Takto uvarenú ju necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Môžeme tomu pomôcť tak, že ju sem-tam premiešame.
Akonáhle je ryža vychladená, pridáme do nej javorový sirup, prášok do pečiva a žĺtka. Dôkladne zamiešame, preložíme na hlbší terinový pekáč vystlaný papierom na pečenie. Do zlatista pečieme 40 až 50 minút.
Po upečení necháme nákyp mierne odstáť, asi 10 až 15 minút. Podávame ho s roztopenou bielou čokoládou prípadne kyslejším ovocným sorbetom.
Michal prechováva vášeň k jedlu od detstva. Bol prvým slovenským stážistom v Nome v Kodani – svojho času najlepšej reštaurácii sveta. Pracoval s tými najlepšími v Dánsku, vo Francúzsku aj na Islande. Baví ho škandinávsky štýl varenia. Má rád sezónne suroviny, prirodzenosť, dôraz na čistú naturálnu chuť, skrátka nič nepredstierať. Úprimnosť jednoducho chutí. Kúsok z jeho kuchyne môžete ochutnať napríklad prostredníctvom zážitkových domácich varení, ktorým sa venuje. Každoročne tiež organizuje benefičnú pop-up večeru, na ktorej spolu s ďalšími slovenskými šéfkuchármi varia pre hostí degustačnú večeru na podporu programu Tvoj Buddy.