Vegánske recepty II: Tofu pena s pečeným hroznom
Michal prechováva vášeň k jedlu od detstva. Bol prvým slovenským…
Podáva sa zákusok. Vyskúšajte v poradí druhý z vegánskych receptov, ktorý pripravil talentovaný šéfkuchár Michal Kordoš u vegánskej rodiny Barbory „Rebarbory“ Kyškovej Drahovskej pre milovníkov Ďalší skvelý vegánsky recept od Michala nájdete tu – polievku a tatarák z cvikly pečenej v soľnej kruste.
Tofu pena s pečeným hroznom
Ingrediencie:
- 2 PL čerstvého tofu
- 3 PL sójového jogurtu
- 100 g hrozna
- 1 PL bazového sirupu
- 1 citrón
- 1 ČL kakaového masla
- 1 PL bieleho maku
- čerstvý tymian podľa potreby
Postup:
1. V miske si metličkou premiešame čerstvé tofu a jogurt do jednotného krému. Tento krém vlejeme do šľahačkovej fľašky, napustíme bombičkou oxidu uhličitého a dobre pretrasieme.
2. Na plech s papierom na pečenie si naukladáme natrhané hrozno a dáme ho piecť na 190 °C a pečieme ho, kým nezačne hnednúť a karamelizovať.
3. Toto upečené hrozno preložíme do hlbokej misky, zalejeme citrónovou šťavou, bazovým sirupom a kakaovým maslom. Necháme odstáť približne dve hodiny pri izbovej teplote.
4. Biely mak vysypeme na panvicu a necháme ho opiecť na miernom ohni – len aby sa prebudili oleje a chuť maku. Necháme vychladnúť a mierne ho podrvíme v mažiari.
5. Marinované hrozno naukladáme na tanier, doplníme o tofu penu, posypeme bielym makom, čerstvým tymianom a podávame.
Michal prechováva vášeň k jedlu od detstva. Bol prvým slovenským stážistom v Nome v Kodani – svojho času najlepšej reštaurácii sveta. Pracoval s tými najlepšími v Dánsku, vo Francúzsku aj na Islande. Baví ho škandinávsky štýl varenia. Má rád sezónne suroviny, prirodzenosť, dôraz na čistú naturálnu chuť, skrátka nič nepredstierať. Úprimnosť jednoducho chutí. Kúsok z jeho kuchyne môžete ochutnať napríklad prostredníctvom zážitkových domácich varení, ktorým sa venuje. Každoročne tiež organizuje benefičnú pop-up večeru, na ktorej spolu s ďalšími slovenskými šéfkuchármi varia pre hostí degustačnú večeru na podporu programu Tvoj Buddy.