Práve čítate
Čo robí detský čaj detským?
MAGAZÍN MODERNÉHO RODIČA
Tmavý režim Svetlý režim

rikiki magazin vladimira marcinko

NAJNOVŠIE číslo čítajte aj ONLINE

Čo robí detský čaj detským?

S kamilkou, feniklom a možno s mätou. Tak nejako si zrejme vybavuje väčšina z nás škatuľky s detským čajom. Odhliadnuc od kreslených zvieratiek na obaloch, robí detský čaj atraktívnym pre trh niečo konkrétne?

Minimálne jednu verziu detského čaju možno nájsť v ľubovoľnej samoobsluhe kdekoľvek na Slovensku. A zatiaľ čo detský čaj u nás nevzbudzuje nijaké znepokojenie, faktom je, že účinky čaju na vývoj dieťaťa sú ešte stále predmetom skúmania odborníkov. Dôvodom nie je len obsah kofeínu, ale aj prítomnosť trieslovín. A keďže výrobcovia si tento problém uvedomujú, detské čaje sa od tých ostatných líšia tým, že sa v nich používa namiesto zeleného alebo čierneho čaju prevažne africký rooibos. Ešte častejšie je však zmes detského čaju tvorená sušenými bylinkami, vňaťami a kúskami ovocia. Zdanlivo jednoduché, no aj v takom prípade by sa dalo uvažovať o tom, či by nebolo lepšie kupovať jednoduché ovocné čaje, ktoré na obaloch neuvádzajú prívlastok detský.

DEŤOM CHUTÍ, NO PÁČI SA RODIČOM?

Vráťme sa ešte k zmienke o detskom vývoji. Tak, ako všetko ostatné, vyvíjajú sa aj naše chuťové preferencie a u detí je náchylnosť na sladkú chuť spôsobená tým, že sa s ňou rodia. A rastú. Podľa vedcov sa totižto o chuť na sladké zasluhujú hormóny, ktoré sa do tela uvoľňujú v období rastu až neskoršej puberty. V dôsledku toho sú detské čaje, a aj tie ovocné, inak sladké, než na aké sme zvyknutí ako dospeláci. Keďže starosť o príjem cukrov ovplyvňuje aj marketingové prieskumy spotrebiteľov, pre výrobcov je v prípade detského čaju výzvou nielen to, aby zaujali deti chuťou, ale zároveň presvedčili ich zákonných zástupcov o tom, že to, čo kupujú, je pre deti správne – inak povedané, poukazujú na fakt, že detský čaj má ovocný podiel.

Zdroj: Shutterstock

VONIA TO SLADKO, ČO JE TO?!

Keďže trend v transparentnosti prechádza celým spektrom spotrebného tovaru, ťažko by ste v zložení ktoréhokoľvek sypaného čaju našli informáciu o použití konzervačných látok. A predsa je to čosi, s čím každý z výrobcov vyrukuje na spotrebiteľov vo viere, že ho tým presvedčí o kúpe. Obočie však dvíhajú iné veci – napríklad, čo presne znamená, že je čaj aromatizovaný a prečo sa pod výrazom ako prírodná aróma neuvádza nič konkrétne? Ak sa do čajov dostávajú dužiny, kvety či korene, bolo by namieste, keby sa aj aróma chápala ako čosi konkrétne. V skutočnosti sú arómy, tie prírodné i umelé, výťažkami z istých chemických procesov. Prírodnými je len ich pôvod, no nie spôsob extrakcie.

Obsah článku je uzamknutý

Prihláste sa pre pokračovanie

Ak nemáte konto, môžete si registrovať PREDPLATNÉ a pokračovať v čítaní

 

 

Zobraziť komentáre (0)

Pridajte komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Naspäť hore