Kristína Suchánková: Najistejšia cesta je jednoduchá – variť si jedlo doma
Michal prechováva vášeň k jedlu od detstva. Bol prvým slovenským…
Kristína Suchánková: Najistejšia cesta je jednoduchá – variť si jedlo doma
Kristína Suchánková: Najistejšia cesta je jednoduchá – variť si jedlo doma
Kristína Suchánková: Najistejšia cesta je jednoduchá – variť si jedlo doma
Hovorí o sebe, že nevie variť, no napriek tomu to dotiahla až na food blogerku pre ľudí s rôznorodými potravinovými intoleranciami. Pomáha jej s tým manžel a fotograf Adam. Ako sa z nej stala tolerantná kuchárka, ako zvláda blog počas materskej a čo sa stane, keď sa u nich doma stretnú vegán, celiatik a histaminik? Prečítajte si rozhovor s Kristínou Suchánkovou – Tolerant cook.
Čo ťa priviedlo k food blogingu, konkrétne k vareniu s ohľadom na potravinové intolerancie?
Nikdy som nijako špeciálne nevarila. Nikdy. Aj keď sme žili s Adamom v Bratislave, jedli sme prevažne v reštauráciách, objednávali sme si donášky, alebo sme bývali u rodičov, kde sme jedlo už mali hotové. Nikdy som sa neučila variť, no potom sme sa presťahovali do domu, do Dunajskej Lužnej, na dedinu. Nebolo tu veľmi kde sa dostať k chutnému hotovému jedlu. Maximálne pizza a burger. Keď sa narodil náš prvý syn Dominik, zostala som doma na materskej. Nedalo sa stále jesť len pizzu, burger a denné menu, tak som začala variť.
A celkom ťa to chytilo zdá sa.
Áno. Navyše, jedlá, čo som varievala, som si fotila na Instagram, no ani som sa nepokúšala byť nejakou food blogerkou. Postupne mi začali pribúdať sledovatelia. Tým, že Adam je profesionálny fotograf a doma máme všetku potrebnú techniku, presviedčal ma, aby som sa naučila fotiť jedlá zrkadlovkou. Počúvla som ho. Dominik ale začal mať tráviace problémy už ako dojčené dieťa, ešte ani nejedol sám. Lekári mi odporučili vyradiť zo stravy rôzne alergény, na ktoré mohol prostredníctvom materského mlieka reagovať. Najprv sme úplne vyradili kravské mlieko – nielen laktózu, ale, samozrejme, aj maslo a všetko ostatné. Chvíľu sme dokonca jedli aj bez vajec. Našťastie, nikdy sme nemuseli vyraďovať lepok, to už si neviem úplne predstaviť – jesť bez mlieka, vajec aj lepku.
Krátko potom, ako si konečne začala doma variť, si musela pripravovať jedlá s ohľadom hneď na toľko detailov. Aké to bolo?
Obsah článku je uzamknutý
Prihláste sa pre pokračovanie
Ak nemáte konto, môžete si registrovať PREDPLATNÉ a pokračovať v čítaní
Vyskúšajte aj u vás doma osvedčený Michalov recept na pizza placky.
Michal prechováva vášeň k jedlu od detstva. Bol prvým slovenským stážistom v Nome v Kodani – svojho času najlepšej reštaurácii sveta. Pracoval s tými najlepšími v Dánsku, vo Francúzsku aj na Islande. Baví ho škandinávsky štýl varenia. Má rád sezónne suroviny, prirodzenosť, dôraz na čistú naturálnu chuť, skrátka nič nepredstierať. Úprimnosť jednoducho chutí. Kúsok z jeho kuchyne môžete ochutnať napríklad prostredníctvom zážitkových domácich varení, ktorým sa venuje. Každoročne tiež organizuje benefičnú pop-up večeru, na ktorej spolu s ďalšími slovenskými šéfkuchármi varia pre hostí degustačnú večeru na podporu programu Tvoj Buddy.