spolu k stolu mirka luberdova 13 leto 2019

Varíme u Mirky Luberdovej chutné a zdravé recepty pre deti

1 zdieľaní
1
0

Bývalá miss, dnes už mamička dvoch detí a úspešná vyhľadávaná výživová poradkyňa MIRKA LUBERDOVÁ, priamo vo svojej kuchyni navarila spolu s ďalšou mamičkou a bývalou miss VERONIKOU VÁGNEROVOU chutné a hlavne zdravé dobroty nielen pre najmenších.

Avokádový čoko krém

2 – 3 mäkké avokáda
bio kakaový prášok
javorový alebo ryžový slad
ovocie podľa chuti
čerstvá mäta
vrstva tvarohu
vrstva čerstvých malín
Očistíme si mäkké avokádo a dáme ho do mixéra spolu zhruba s 5 veľkými lyžicami kakaového prášku. Pridáme javorový sirup alebo slad podľa chuti. Kto má rád mätu, môže pridať pár lístkov čerstvej mäty priamo do mixéra a rozmixovať ich spolu s avokádovou zmesou úplne dohladka. Do pohára si pripravíme umyté a nakrájané ovocie podľa chuti. Zalejeme čokoládovou zmesou. Ďalšiu vrstvu dáme zmiešaný tvaroh so sladom a ozdobíme mätou. Dezert necháme odpočívať aspoň hodinu v chlade.

spolu k stolu mirka luberdova 11 leto 2019
spolu k stolu mirka luberdova 10 leto 2019

Cviklovo pohánkové fašírky

60 g surovej pohánky
125 g surovej cvikly
80 g mrkvy
4 jarné cibuľky
2 vajíčka
60 g jemných ovsených vločiek
morská soľ
30 g slnečnicových semiačok
20 g píniových orieškov
1 lyžica konopných semienok
hroznový olej na pečenie


Pohánku opláchneme a necháme namočenú v mise so studenou vodou. Necháme ju v chlade aspoň 8 hodín. Alebo uvaríme podľa návodu na obale.
Cviklu, mrkvu a cibuľu ošúpeme a nakrájame na kocky. Vložíme do mixéra, v ktorom ich pomaly mixujeme, kým nebudú spolu spojené do kompaktnej masy. Pridáme scedenú pohánku, soľ, vajíčka a vločky. Všetko spolu opäť mixujeme, kým sa všetko nespojí. Slnečnicové, píniové a konopné semienka pridáme nakoniec do zmesi a opäť zľahka mixujeme. Vymodelujeme rukami fašírky a pečieme na rozohriatom tuku na panvici z oboch strán.
Piekla som ich už aj na plechu vystlanom papierom na pečenie v rúre vyhriatej zhruba na 200 stupňov a tiež boli dobré. Takto sú chutnejšie.


Poznámka: tento pokrm je hotová pomoc proti anémii. Je bohatý na železo a plný látok podporujúcich krvotvorbu.
K cviklovým fašírkam si pripravíme chutné zemiačiky na pare, opražené s červenou cibuľkou na ghee masle.

spolu k stolu mirka luberdova 16 leto 2019

Recept na vafle

2 lyžice kvásku
80 g ovsených vločiek
100 g pohánkovej múky
220 ml kvalitného mlieka
1 vajce (sneh z jedného bielka a jeden žĺtok spracovaný v ceste)
1 lyžička škorice
1 lyžička vanilky
2 lyžice cukru alebo javorového sirupu, aby mal čo kvások papať

Všetky suroviny okrem vajíčka spolu zmiešame a necháme odstáť 4 hodiny alebo dáme prikryté do chladničky. Tesne pred spracovaním pridáme žĺtok do cesta a ako posledný zamiešame sneh. Vaflovač vymastíme kokosovým tukom alebo iným tukom a pečieme zhruba 6 – 8 veľkých vaflí.

Kvásková fokača

2 lyžice ražného kvásku zmiešame s 90 g špaldovej pšeničnej múky a 90 ml vody.
Necháme prikryté kvasiť 9 – 12 hodín pri izbovej teplote.
Vzniknutý rozkvas cca 160 g zmiešame s 8 g soli, 200 g špaldovej hladkej múky, 170 g celozrnnej špaldovej múky.
10 g chutného olivového oleja, do ktorého dáme pár vetvičiek čerstvého rozmarínu.
220 ml vody.

Všetky ingrediencie zmiešame, len olivový olej necháme na záver. Ten zapracujeme ako posledný. Cesto necháme stáť cca 1,5 hodiny pri izbovej teplote, prikryté. Môžeme 1-krát preložiť. Hlbší plech polovičnej veľkosti, ako je klasický, dobre naolejujeme, prípadne vyložíme papierom na pečenie. Cesto roztiahneme po celej dĺžke plechu a prstami do neho spravíme priehlbiny. Cesto zľahka potrieme olivovým olejom, posypeme morskou soľou a čerstvým rozmarínom. Prikryté necháme opäť jednu hodinu kysnúť. Pečieme pri 220 °C do chrumkava cca 20 minút.

spolu k stolu mirka luberdova 15 leto 2019
spolu k stolu mirka luberdova 04 leto 2019
spolu k stolu mirka luberdova 14 leto 2019

Kešu majonéza


150 g kešu orechov
1 šalotku
1/2 malej lyžičky cesnaku
1/4 hrnčeka čerstvej citrónovej šťavy
2 lyžice kvalitného olivového oleja
štipku himalájskej soli


Kešu majonézu pripravíme skôr, aby mala čas odstáť v chladničke. Kešu orechy namočíme aspoň na 2 hodiny do studenej vody. Scedíme a mixujeme v mixéri so šalotkou, citrónovou šťavou, cesnakom a soľou do krémovej konzistencie. Ak treba, môžeme pridať pár lyžíc studenej vody. Na dosiahnutie krémovej konzistencie na koniec postupne pridáme olivový olej. Uistite sa, že vám olej naozaj chutí aj samostatne, aby ste si nepokazili chuť majonézy. Hotový krém dáme v uzavretom sklenom pohári do chladničky. Takto by mala majonéza vydržať 2 týždne.

1 zdieľaní
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

TIEŽ SA VÁM BUDE PÁČIŤ