Práve čítate
Prvý snack pre drobné rúčky
MAGAZÍN MODERNÉHO RODIČA
Tmavý režim Svetlý režim

Prvý snack pre drobné rúčky

puffy alternativne maskrtenie

Veľký červený balík so zajacom býval plný prekvapení. Zvyčajne nám ho mamy kupovali preto, lebo to považovali za to najzdravšie, čo bolo medzi regálmi s kinderkami, cukríkmi a ostatnými maškrtami. Niežeby pri hádzaní do košíka nezavážila aj cena. Kadejako poskrúcané chrumky z kukuričnej krupice boli pre našu generáciu predsa len bezvýrazné. Zdravých detských snackov, ktoré majú neúrekom chutí, je dnes na trhu omnoho viac.

Ich výroba rastie v priamej úmere s tým, o čo je záujem na spotrebiteľskom trhu pre dospelých, a tak nie div, že výrobcovia pri snahe osloviť zákazníkov hľadajú kompromis medzi tým, čo je atraktívne pre deti a čo pre ich rodičov. Hoci nejaký čas trvalo, kým na dopyt zareagovali aj veľké spoločnosti, mrkvových a hráškových snackov sme sa nakoniec dočkali aj od nich. Najvýraznejším rozdielom medzi zdravými snackmi pre deti a tými pre dospelých je ich preferovaná konzistencia, pričom extrudované chrumky, práve na spôsob tých, ktoré si vybavujeme z detstva, vedú na celej čiare. Vo všeobecnosti ich nájdeme jednoduchšie označené ako puffy.

Ostrenie jazýčkov aj pamäti

Puffy sa tešia takej veľkej obľube predovšetkým preto, lebo ich už netvorí len ryžová či kukuričná múka, ako to bolo kedysi, ale čoraz častejšie sú bezlepkové. Ich zloženie je čisto rastlinné, a v niektorých prípadoch dokonca aj bez obsahu akéhokoľvek oleja. Puffy sú primárne určené pre tých najmenších, keďže ich môžu jesť už deti od šiestich mesiacov. Tieto chrumky sa okrem iného stávajú šikovným pomocníkom, ktorým možno deti viesť k osvojovaniu si nových chutí bez toho, aby sa podozrievavo mračili nad tanierom s kelom, prípadne si premeriavali misku s cviklou.

Dokonca aj v slovenských e-shopoch a predajniach možno objaviť puffy vyrobené z hráškovej či šošovicovej múky. Na dosiahnutie čerstvej chuti sa do zloženia pridáva zmes byliniek s rozmarínom, či ešte častejšie rozmarínový olej, ktorý nahrádza iné, donedávna využívané konzervačné látky. Zložky obsiahnuté v rozmarínovom oleji totižto na seba viažu voľné radikály, čím sa trvanlivosť puffov môže značne predĺžiť. Len pre zaujímavosť, podobný efekt môže mať rozmarín aj na detskú pamäť. Pred štyrmi rokmi totiž bola zverejnená štúdia dvojice akademikov z Newcastlu, ktorí sa vo výskume zaoberali vplyvom arómy rozmarínu na kognitívne schopnosti detí.

Obsah článku je uzamknutý

Prihláste sa pre pokračovanie

Ak nemáte konto, môžete si registrovať PREDPLATNÉ a pokračovať v čítaní

 

 

Zobraziť komentáre (0)

Pridajte komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Naspäť hore